Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Έκθεση ζωγραφικής της Παρασκευής Παναγιώτου στην Κάρυστο



Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Παρασκευής Παναγιώτου παρουσιάζεται από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη 2010 στο Ενετικό Κάστρο ‘’Μπούρτζι’’ της Καρύστου.
Την έκθεση διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο ‘’Ανεμοπύλες’’ με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καλλιτεχνών και Φίλων του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών στα πλαίσια του θερινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Καρύστου.
Η έκθεση με τίτλο ‘’ Πλημμυρίδα και Άμπωτης’’ περιλαμβάνει 40 έργα ακρυλικά και ακουαρέλες εμπνευσμένα από την παλινδρομική ροή του Ευρίπου και τη φύση του Ευβοϊκού με αφαιρετική εικαστική απόδοση.

Η Παρασκευή Παναγιώτου γεννήθηκε στη Χαλκίδα όπου διατηρεί το εργαστήριο της. Παρακολούθησε μαθήματα εφαρμογής προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και σεμινάρια διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έκανε ελεύθερες σπουδές σχεδίου - ζωγραφικής στο Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών με καθηγήτρια την Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη. Από το 2007 έχει παρουσιάσει έργα της σε εκθέσεις και διεθνείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Επιστήμης Art Zervas 2009 στην Πάτρα, στη 10η Διεθνή Μπιενάλε Miniature Art 2010 στη Σερβία καθώς και στη Διεθνή έκθεση Istanbul Tuyap Art Fair 2010 στη Κωνσταντινούπολη.

Μπούρτζι Καρύστου
Το κάστρο ‘’ Μπούρτζι ’’ βρίσκεται στην ανατολική ακτή της πόλης Καρύστου. Καταλαμβάνει χώρο περίπου 400 τ. μ. και είναι κατασκευασμένο σε εξάγωνο σχήμα από ακατέργαστη πέτρα, πωρόλιθο και λαξευμένα μάρμαρα από αρχαία κτίσματα της περιοχής. Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από τους Ενετούς για να προστατεύει ως οχυρό, το λιμάνι της πόλης από εισβολείς κουρσάρους και πειρατές που λεηλατούσαν τα παράλια του Αιγαίου. Έχει δύο ορόφους, πολεμίστρες, επάλξεις και εσωτερική αυλή όπου υπήρχε πηγάδι και φούρνος για τις ανάγκες της φρουράς. Χαρακτηρίζεται από την χαμηλή θολωτή πύλη που ασφαλίζει με σιδερόδετη πόρτα. Πάνω από την πύλη υπάρχει μια μεγάλη πέτρινη προεξοχή από την οποία έριχναν καυτό λάδι για να προστατεύουν την είσοδο από κάθε παράτολμη παραβίαση.
Το κάστρο είναι διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί για την Κάρυστο ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο στο οποίο διοργανώνονται εκθέσεις, προωθώντας τις τέχνες και τον πολιτισμό, μέσα σε μια ατμόσφαιρα υποβλητικού μεσαιωνικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου